Kolejny chlebek domowej roboty, bardzo smaczny, w którym wykorzystuje się
mąkę pszenną i żytnią. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - jest
nieskomplikowany i otrzymujemy z niego jeden wielki bochen
(specjalnie dostosowałam proporcje w tym celu :),
w sam raz dla całej rodziny. Smacznego!
Składniki na 1 bochen:
- 5 szklanek mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1,5 szklanki mąki żytniej
Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną i sól, wymieszać. Następnie wlać zakwas i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 – 2,5 godziny. Po upływie połowy tego czasu przełożyć raz ciasto. Następnie uformować bochenek i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek spryskać wodą i naciąć ostrym nożem kilka razy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 ̊C i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ̊C i piec kolejne 20 - 25 minut. Bochenek jest upieczony, gdy po postukaniu go w dno, słychać głuchy odgłos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz