sobota, 13 października 2012

Ciasteczka Kukurydziane


  Bardzo lubię wypieki z mąki kukurydzianej. Używam jej od niespełna dwóch lat
 i chętnie wypróbowuję nowe przepisy na jej bazie. 
Nadaje ona wszelkim ciastom i ciasteczkom charakterystycznego smaku 
i dlatego od czasu do czasu goszczą one na moim stole.
Dziesiejsze ciasteczka, jakie proponuję, są oczywiście z dodatkiem tej mąki. 
Chrupiące, sycące, idealne na podwieczorek lub tak do przegryzienia.
                                                                          Polecam! :) 
 
Składniki:

  • ­ 1 1⁄4 szklanki (150g) mąki kukurydz.
  • ­ niepełna szklanka (140g) mąki
  • ­ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ­ 12 dag masła miękkiego
  • ­ 3⁄4 szklanki cukru – dałam ½ szklanki*
  • kilka kropel aromatu cytrynowego (można zastąpić 1 łyżeczką startej skórki z cytryny) lub innego
  • ­ 2 żółtka
  • 2-3 łyżki mleka


Przesiać mąkę, skrobię kukurydzianą i proszek do miski. Odstawić.
Dodać masło, cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Ulepić kulę.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkośći orzecha włoskiego i układać na blasze i lekko spłaszczyć.
Piec przez ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe od spodu, ale białe na górze. Ostudzić.

* Następnym razem dałabym cukier puder, bo z kryształem ciężko się zagniata :)

Smacznego :)



moja isnpiracja (przepis zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz