Puszyste i miękkie kakaowe ciasto i masa twarogowa - niesamowicie pyszne połączenie.
Mmm rozpływa się w ustach.. A w dodatku proste do wykonania!
Ma też niepowtarzalny wygląd, nieprawdaż? Smacznego :)
Składniki na blachę 28x40 cm:
Ciasto:
- 5 jajek
- 220g mąki
- 180g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 4 łyżeczki kakao
- 125 ml wody
Masa serowa:
- 200g mielonego sera (np. z wiaderka, u mnie - twarożek śmietankowy)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100g cukru
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej i wodę, dalej ubijać. Mąkę, proszek i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Zmiksować krótko na najniższych obrotach.
Przelać do blachy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser zmiksować z proszkiem budyniowym i cukrem. Kiedy masa będzie już jednolita i gładka, przełożyć ją do woreczka foliowego, obciąć końcówkę i wyciskać na ciasto pasy z sera (lepiej, żeby były dość grube, gdyż potem mogłyby zniknąć, jak ciasto urośnie), tak aby utworzyły kratkę.
Piec w 180 stopniach ok. 40 min (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz