Blondies to taka biała wersja brownies. Dodatek białej czekolady nadaje
ciastu bardzo ciekawy smak, a migdały pasują tu znakomicie.
Ciasto jest delikatne i puszyste, a każdy kęs to czysta rozkosz.
W domu pobił rekordy szybkości w znikaniu z talerza. Bardzo polecam :)
Składniki na ciasto:
- 150g białej czekolady
- 80g masła
- ¾ szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- 50g białej czekolady, posiekanej
- ½ szklanki rozdrobnionych płatków migdałów
Składniki na polewę:
- 40g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka śmietany kremówki
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 10 g margaryny/masła
Ponadto:
- cukier puder
Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę (150 g), podgrzewać
do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek. Dodać jajka, kilka kropelek aromatu migdałowego i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę.
Na końcu wrzucić płatki migdałowe i białą czekoladę (50 g), wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15x28cm lub mniejsza) - u mnie kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm.
Piec w 180ºC 25-30 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15x28cm lub mniejsza) - u mnie kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm.
Piec w 180ºC 25-30 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Składniki na polewę umieścić w niedużym naczynku i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą). Mieszamy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Po lekkim przestudzeniu polać nią ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz