środa, 13 czerwca 2012

Blondies Z Migdałami


Blondies to taka biała wersja brownies. Dodatek białej czekolady nadaje 
ciastu bardzo ciekawy smak, a migdały pasują tu znakomicie. 
Ciasto jest delikatne i puszyste, a każdy kęs to czysta rozkosz. 
W domu pobił rekordy szybkości w znikaniu z talerza. Bardzo polecam :)


Składniki na ciasto:
  • 150g białej czekolady
  • 80g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 50g białej czekolady, posiekanej
  • ½ szklanki rozdrobnionych płatków migdałów

Składniki na polewę:
  • 40g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 10 g margaryny/masła

Ponadto:
  • cukier puder

Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę (150 g), podgrzewać
do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. 
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek. Dodać jajka, kilka kropelek aromatu migdałowego i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. 
Na końcu wrzucić płatki migdałowe i białą czekoladę (50 g), wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15x28cm lub mniejsza) - u mnie kwadratowa forma o wymiarach 20x20 cm.
Piec w 180ºC 25-30 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Składniki na polewę umieścić w niedużym naczynku i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą). Mieszamy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Po lekkim przestudzeniu polać nią ciasto.


źródło: zmodyfikowany przepis z tego bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz