środa, 20 czerwca 2012

Ciasto Drożdżowe Z Czereśniami i Truskawkami


Mamy teraz sezon truskawkowo - czereśniowy, więc po prostu nie można nie upiec
 jakiegoś ciasta na bazie tych smacznych owoców. 
A cóż innego jak  nie ciasto drożdżowe smakowałoby z nimi najlepiej? ;) 
Życzę smacznego!

Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  •  3 dag drożdży
  •  ½ szklanki cukru + 1 łyżka
  •  45 dag mąki
  •  szczypta soli
  •  2 jajka
  •  1/2 opakowania cukru waniliowego
  •  10 dag masła roztopionego lub 1/3 szklanki oleju (użyłam oleju)

 Owoce:
  •  kilka truskawek
  •  1 szklanka czereśni

Kruszonka:
  • 10 dag mąki
  •  ¼ szklanki cukru
  •  5 dag zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

W połowie szklanki mleka rozrobić drożdże z 1 łyżką cukru. Jajka roztrzepać z 1/2 szklanki cukru.
Masło roztopić. Następnie umieścić w misce wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.
Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(u mnie trwało to ok. pół godziny).

Następnie ciasto jeszcze trochę wyrobić na stolnicy oprószonej mąką i przełożyć do formy 21x33 cm
(w oryginale forma 24x36 cm - wtedy ciasto będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia.

Owoce umyć. Truskawki odszypułkować i pokroić na połówki. Czereśnie wydrylować.
 Na wierzchu ciasta poukładać owoce i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę
trzeba rozgniatać palcami do uzyskania odpowiedniej struktury).

Odstawić na ½ godziny do napuszenia. Piec w 170 st. około 60 minut.
Radzę nie trzymać ciasta w ciepłym piekarniku po upieczeniu, gdyż za bardzo się wysuszy.



 źródło (z drobnymi modyfikacjami)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz