Mamy teraz sezon truskawkowo - czereśniowy, więc po prostu nie można nie upiec
jakiegoś ciasta na bazie tych smacznych owoców.
A cóż innego jak nie ciasto drożdżowe smakowałoby z nimi najlepiej? ;)
Życzę smacznego!
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- ½ szklanki cukru + 1 łyżka
- 45 dag mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 10 dag masła roztopionego lub 1/3 szklanki oleju (użyłam oleju)
Owoce:
- kilka truskawek
- 1 szklanka czereśni
Kruszonka:
- 10 dag mąki
- ¼ szklanki cukru
- 5 dag zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
W połowie szklanki mleka rozrobić drożdże z 1 łyżką cukru. Jajka roztrzepać z 1/2 szklanki cukru.
Masło roztopić. Następnie umieścić w misce wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta.
Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
(u mnie trwało to ok. pół godziny).
Następnie ciasto jeszcze trochę wyrobić na stolnicy oprószonej mąką i przełożyć do formy 21x33 cm
(w oryginale forma 24x36 cm - wtedy ciasto będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce umyć. Truskawki odszypułkować i pokroić na połówki. Czereśnie wydrylować.
Na wierzchu ciasta poukładać owoce i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę
trzeba rozgniatać palcami do uzyskania odpowiedniej struktury).
Odstawić na ½ godziny do napuszenia. Piec w 170 st. około 60 minut.
Radzę nie trzymać ciasta w ciepłym piekarniku po upieczeniu, gdyż za bardzo się wysuszy.
źródło (z drobnymi modyfikacjami)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz