Dla Mamy z okazji imienin postanowiłam upiec ciasto trochę takie jesienne,
ale nawet latem smakujące wyśmienicie.
Ciasto jest puszyste, mięciutkie i w żadnym wypadku nie za suche.
Z kolei cynamonowa kruszonka pasuje doskonale nie tylko do jabłek, ale i do śliwek.
Polecam i życzę smacznego :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 120g masła (ja użyłam margaryny mlecznej, a kruszonkę zrobiłam oddzielnie z masłem)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 150g suszonych śliwek (dałam 200g)
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce i ugniatać rękami z masłem, aż powstanie kruszonka. Odłożyć pół szklanki.
Do miski wbić jajko, dodać ekstrakt i mleko, wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Zajmuje to kilka minut.
Ciasto wylać do formy o średnicy 20cm, obsypać równomiernie z grubsza posiekanymi śliwkami, zalać roztopionym masłem i posypać odłożoną kruszonką.
Piec ok 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180oC. Wystudzić.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz