Ciasta drożdżowego chyba nie muszę reklamować :)
Zawsze smakuje i to niemal ze wszystkimi owocami. Smacznego!
Składniki na dużą blachę:
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 1 /5 szklanki lekko ciepłego mleka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 łyżeczek cukru
- 45 g drożdży
oraz:
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 szklanka truskawek (jeśli używacie mrożonych, to najpierw je rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku)
- 2 łyżki jagód
- 1 łyżka manny
W połowie szklanki ciepłego mleka wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut. Pozostałe składniki, oprócz oleju, umieścić w misce, dodać rozczyn i wyrabiać przez parę minut. Pod koniec dodać olej. Ciasto ma być sprężyste, elastyczne i odchodzić od dłoni.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Formę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie spłaszczyć lub rozwałkować do wymiarów formy. Przenieść ciasto do blachy i posypać równomiernie manną. Poukładać na wierzchu truskawki (delikatnie powciskać) oraz jagody.
Posypać cukrem.
Posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni. Piec ok. 40 - 45 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz