sobota, 2 marca 2013

Ciasto Drożdżowe Z Truskawkami i Jagodami


 Ciasta drożdżowego chyba nie muszę reklamować :)
Zawsze smakuje i to niemal ze wszystkimi owocami. Smacznego!

Składniki na dużą blachę:
 
  • 50 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 1 /5 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 łyżeczek cukru
  • 45 g drożdży

oraz:
 
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 szklanka truskawek (jeśli używacie mrożonych, to najpierw je rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku)
  • 2 łyżki jagód
  • 1 łyżka manny


W połowie szklanki ciepłego mleka wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut. Pozostałe składniki, oprócz oleju, umieścić w misce, dodać rozczyn i wyrabiać przez parę minut. Pod koniec dodać olej. Ciasto ma być sprężyste, elastyczne i odchodzić od dłoni.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - ­40 minut, aż podwoi swoją objętość.

Formę 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 
Po tym czasie ciasto przenieść na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie spłaszczyć lub rozwałkować do wymiarów formy. Przenieść ciasto do blachy i posypać równomiernie manną. Poukładać na wierzchu truskawki (delikatnie powciskać) oraz jagody.
Posypać cukrem.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni. Piec ok. 40 - ­45 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.





przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz