Orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty, bardzo kruchy - mazurek wiśniowy.
Ozdobiony migdałami i polany czekoladą.
Ciasto należy upiec kilka dni wcześniej, aby nawilgotniało i namiękło.
Polecam:)
Przy okazji chciałam życzyć wszystkim tu zaglądającym
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Ciasto:
- 125g margaryny
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
- 4 łyżki konfitury wiśniowej
- 4 łyżki galaretki czerwonej (proszek)
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki kremówki
- 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 20 minut owinięte folią spożywczą.
Po tym czasie rozwałkować, nożem wyciąć owal, a z resztek ciasta uformować wałeczki i ułożyć wokół ciasta. Ponacinać. Wstawić do piekarnika i piec w 175 stopniach ok. 25 minut.
Po tym czasie rozwałkować, nożem wyciąć owal, a z resztek ciasta uformować wałeczki i ułożyć wokół ciasta. Ponacinać. Wstawić do piekarnika i piec w 175 stopniach ok. 25 minut.
Konfiturę umieścić w rondelku, podgrzać. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić lekko i posmarować ciasto.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i mlekiem. Jeśli nadal będzie za gęsta dodać odrobinę mleka. Polać esowato po ostudzonych całkowicie wiśniach. Przyozdobić płatkami migdałów lub całymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz