sobota, 30 marca 2013

Mazurek Wiśniowy Z Czekoladą


Orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty, bardzo kruchy - mazurek wiśniowy.
Ozdobiony migdałami i polany czekoladą.
Ciasto należy upiec kilka dni wcześniej, aby nawilgotniało i namiękło.
Polecam:)
Przy okazji chciałam życzyć wszystkim tu zaglądającym 
Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Ciasto:

  • 125g margaryny
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego

Oraz:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 4 łyżki galaretki czerwonej (proszek)

Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kremówki
  • 1 łyżka mleka

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 20 minut owinięte folią spożywczą.
Po tym czasie rozwałkować, nożem wyciąć owal, a z resztek ciasta uformować wałeczki i ułożyć wokół ciasta. Ponacinać. Wstawić do piekarnika i piec w 175 stopniach ok. 25 minut.
Konfiturę umieścić w rondelku, podgrzać. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić lekko i  posmarować ciasto.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i mlekiem. Jeśli nadal będzie za gęsta dodać odrobinę mleka. Polać esowato po ostudzonych całkowicie wiśniach. Przyozdobić płatkami migdałów lub całymi migdałami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz