sobota, 16 marca 2013

Ciasto Z Orzechami, Bezą i Masą Budyniową


Oto moja propozycja na zbliżające się Święta. Ciasto jest podobne do Pani Walewskiej.
Jednak bakalie zastąpione są wyłącznie orzechami włoskimi; 
użyłam też powideł śliwkowych zamiast dżemu z porzeczek/wiśni. 
Pomysł na ciasto podpatrzyłam tutaj.
Może to nie jest typowo wiosenny wypiek, ale na świąteczny stół - idealny.
Bardzo polecam!


Składniki na ciasto:

  • 6 żółtek
  • 50 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • szczypta soli

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszenej
  • 2 łyżki mąki ziem.
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka syropu amaretto

Ponadto:
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych


Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół.

Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę.

Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta wyłożyć rozwałkować i przenieść do formy. Na nim posmarować połowę powideł. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę orzechów. Piec w 175oC przez około 35­-40 minut. Ostudzić.
Z drugą częścią ciasta postępować tak samo.

Uwaga: Można obydwa placki upiec za jednym razem (na termoobiegu) lub oddzielnie (jeśli nie mamy 2 takich samych form); w drugim przypadku najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.

Masa budyniowa: Jedną szklankę mleka zagotować z syropem amaretto.
Pozostałe mleko utrzeć z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Ostudzić (przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch).
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo (po łyżce) dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując.Po dodaniu całego budyniu nie miksować już długo, gdyż masa może się zwarzyć.

Ostudzone placki przełożyć masą budyniową (drugi placek położyć spodem do góry). Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Polać polewą czekoladową. 
Ozdobić wg uznania.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz