sobota, 23 marca 2013

Cytrynowe Ciastka Z Polentą


Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z wykorzystaniem mąki kukurydzianej, 
tzw. polenty. Ja zrobiłam je bez żadnych dodatków, 
ale można do nich dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.  
Są tak żółciutkie, że zaraz na myśl przychodzi mi Wielkanoc :)
Polecam!

Składniki:

  • 2 1⁄4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka polenty
  • 4 duże żółtka
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 24 dag margaryny o temp.pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ew. 2/3 szklanki żurawiny


Wszystkie składniki zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w niedużych odstępach) i spłaszczać łyżką. 

Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut, aż brzegi ciastek lekko się zezłocą. Ostudzić.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz