Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z wykorzystaniem mąki kukurydzianej,
tzw. polenty. Ja zrobiłam je bez żadnych dodatków,
ale można do nich dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.
Są tak żółciutkie, że zaraz na myśl przychodzi mi Wielkanoc :)
Polecam!
Składniki:
- 2 1⁄4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka polenty
- 4 duże żółtka
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 24 dag margaryny o temp.pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- ew. 2/3 szklanki żurawiny
Wszystkie składniki zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie odrywać kawałeczki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w niedużych odstępach) i spłaszczać łyżką.
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut, aż brzegi ciastek lekko się zezłocą. Ostudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz