niedziela, 3 lutego 2013

Batony Owsiane Z Bakaliami


Zdrowe, chrupiące i idealne jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły - batony owsiane.
Przepis przechodził z rąk do rąk, najpierw od koleżanki do siostry,
 a potem do mnie.
Batony zrobione są z płatków owsianych i mleka skondensowanego oraz różnych bakalii.
W oryginale nie zawiera cukru, ale moim zdaniem miód jest tu niezbędny nie tylko dla walorów smakowych, ale również, po to, by dostarczały więcej energii do pracy czy nauki.
Polecam zatem wersję słodszą :) 


Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 125 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek
  • 250 g płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 1-­2 łyżki miodu

Mleko wlać do garnka, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21x33cm.
Piec w 150 stopniach ok. 1 godzinę.
Studzić na kratce.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz