sobota, 16 lutego 2013

Ciasto Bananowe Z Czekoladą

 
 Przepis na to ciasto dostała moja od  koleżanki i ja również postanowiłam go wypróbować.
Piekłam go zarówno w zwykłej formie jak i w formie babkowej 
(z połowy porcji) na Wielkanoc. 
Można też użyć keksówek. Ważne, żeby nie wziąć za małej formy, 
bo ciasto wyjdzie surowe w środku. Jest na prawdę bardzo smaczne - 
jedno z moich ulubionych.
Polecam i smacznego! :)



 Składniki:

  • 3⁄4 szklanki oleju
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • skórka starta z cytryny
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 banany
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • ew. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich


Banany pokroić w kostkę. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki (1 kostka na 4 części).
Olej ubić z cukrem i skórką z cytryny. Stopniowo dodawać jajka, ubijać po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, dodawać partiami do masy, ciągle miksując na wolnych obrotach.
Na końcu dodać banany i jeszcze chwilę miksować. Wsypać posiekaną czekoladę i ew. orzechy, wymieszać łyżką.
Przygotować dwie keksówki lub jedną formę 25x25 cm. Posmarować tłuszczem i posypać manną. Ciasto przelać do formy i wyrównać.
Piec w 170 – 180 stopniach przez ok. 45 - ­55 minut lub do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz