Przepis na to ciasto dostała moja od koleżanki i ja również postanowiłam go wypróbować.
Piekłam go zarówno w zwykłej formie jak i w formie babkowej
(z połowy porcji) na Wielkanoc.
Można też użyć keksówek. Ważne, żeby nie wziąć za małej formy,
bo ciasto wyjdzie surowe w środku. Jest na prawdę bardzo smaczne -
jedno z moich ulubionych.
Polecam i smacznego! :)
Składniki:
- 3⁄4 szklanki oleju
- 3⁄4 szklanki cukru
- skórka starta z cytryny
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 banany
- 1 czekolada mleczna lub gorzka
- ew. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Banany pokroić w kostkę. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki (1 kostka na 4 części).
Olej ubić z cukrem i skórką z cytryny. Stopniowo dodawać jajka, ubijać po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, dodawać partiami do masy, ciągle miksując na wolnych obrotach.
Na końcu dodać banany i jeszcze chwilę miksować. Wsypać posiekaną czekoladę i ew. orzechy, wymieszać łyżką.
Przygotować dwie keksówki lub jedną formę 25x25 cm. Posmarować tłuszczem i posypać manną. Ciasto przelać do formy i wyrównać.
Piec w 170 – 180 stopniach przez ok. 45 - 55 minut lub do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Po ostudzeniu można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz