poniedziałek, 23 września 2013

Sernik Z Białą Czekoladą


Sernik z białą czekoladą jest bardzo prosty w wykonaniu, 
nie wymaga dużego nakładu pracy. Jest wilgotny jak na sernik przystało, 
a smak białej czekolady nie dominuje. A nawet bym powiedziała: 
jest słabo wyczuwalny. Spód to ciasto kruche. Zrobiłam jego cienką warstwę, 
gdyż jak dla mnie sernik to głównie powinna być masa serowa, a nie ciasto ;)
Nie jest przesadnie słodki, więc jeśli lubicie bardzo słodkie serniki, możecie dodać więcej cukru. Polecam i smacznego!


Ciasto kruche:

  • 1 2/3 szklanki maki
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1­- 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:


  • 1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 150 g białej czekolady
  • 10 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)

 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Przygotować tortownicę o średnicy ok. 26 cm. Posmarować ją margaryną i posypać kaszą manną.

Składniki na ciasto zagnieść. Rozwałkować cienko i wyłożyć samo dno tortownicy.
Podpiec w 175 stopniach przez 15 minut.


Składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Przełożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta wykroić paski i zrobić kratkę na wierzchu sernika. Piec 1 godzinę w 165 stopniach.
Ostudzić w piekarniku. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz