Pani Walewska (lub przez innych nazywana Pychotką) to jedno z ciast,
które lubię robić na święta. Tym razem upiekłam go na imieniny siostry,
bo to jej ulubieniec.
Kruche ciasto z bezą jest przełożone delikatnym, budyniowym kremem,
a dodatek konfitury wiśniowej bądź porzeczkowej przełamuje słodycz ciasta.
Na prawdę bardzo smaczna kompozycja.
Kto nie próbował niech bierze się do pracy - warte zachodu.
Przygotowanie ciasta można sobie rozłożyć na dwa dni:
pierwszego dnia upiec placki, a drugiego zrobić masę.
Smacznego! :)
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Zagnieść składniki na ciasto, ulepić z niego kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo i małymi porcjami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Oraz:
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej (450 g)
- 120 g płatków migdałowych( lub też bakalie, owoce kandyzowane)
Formę o wymiarach 21x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować do wymiarów formy i przenieść do blachy. Na nim posmarować połowę konfitury. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Namasę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w 175oC przez około 40 minut.
Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. Obydwa placki wstawić do piekarnika lub można je piec oddzielnie, jeśli nie macie dwóch takich samych form. W takim przypadku drugą bezę lepiej przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 34 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g masła miękkiego
- kilka kropel aromatu migdałowego
Jedną szklankę mleka zagotować. Drugą rozmieszać z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka(wcześniej zdjąć garnek z ognia), zagotować. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Wstawić do lodówki na kilka godzin (min. 3godz).
źródło
What a fantastic cake!!
OdpowiedzUsuńQuite new to me and I'd loooooooove to try it :)
I'm saving the recipe
What a neat idea! I want to make this yummy Polish cake very soon!
OdpowiedzUsuńThank u! :) I guarantee that this cake is worth trying - extremly delicious!
OdpowiedzUsuń