wtorek, 17 września 2013

Pani Walewska



Pani Walewska (lub przez innych nazywana Pychotką) to jedno z ciast, 
które lubię robić na święta. Tym razem upiekłam go na imieniny siostry, 
bo to jej ulubieniec. 
Kruche ciasto z bezą jest przełożone delikatnym, budyniowym kremem,
a dodatek konfitury wiśniowej bądź porzeczkowej przełamuje słodycz ciasta. 
Na prawdę bardzo smaczna kompozycja. 
Kto nie próbował niech bierze się do pracy - warte zachodu. 
Przygotowanie ciasta można sobie rozłożyć na dwa dni: 
pierwszego dnia upiec placki, a drugiego zrobić masę. 
Smacznego! :)


Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Zagnieść składniki na ciasto, ulepić z niego kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:
 

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo i małymi porcjami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
 

Oraz:
 

  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych( lub też bakalie, owoce kandyzowane)

Formę o wymiarach 21x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować do wymiarów formy i przenieść do blachy. Na nim posmarować połowę konfitury. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Namasę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w 175oC przez około 40 minut.
 

Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. Obydwa placki wstawić do piekarnika lub można je piec oddzielnie, jeśli nie macie dwóch takich samych form. W takim przypadku drugą bezę lepiej przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
 

Masa kremowa:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3­4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła miękkiego
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować. Drugą rozmieszać z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka(wcześniej zdjąć garnek z ognia), zagotować. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
 

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Wstawić do lodówki na kilka godzin (min. 3godz).










źródło

3 komentarze:

  1. What a fantastic cake!!
    Quite new to me and I'd loooooooove to try it :)
    I'm saving the recipe

    OdpowiedzUsuń
  2. What a neat idea! I want to make this yummy Polish cake very soon!

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank u! :) I guarantee that this cake is worth trying - extremly delicious!

    OdpowiedzUsuń