sobota, 12 października 2013

Krajanka Owsiana Z Masą Kajmakową


Bardzo zdrowe, pożywne i sycące, a zarazem smaczne i idealne, 
gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 
Bardzo łatwe w wykonaniu, nie wymagające wiele czasu i wielu składników. 
Uwaga - znikają w zastraszająco szybkim tempie :)
Smacznego!


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 250 g masła lub margaryny mlecznej
  • puszka kajmaku kakaowego (400g)*

 

Mąkę, płatki, cukier wymieszać łyżką, aż powstanie zwarta masa. Zalać
roztopionym masłem lub margaryną i wymieszać. 

Mieszaninę podzielić na 2 części. Jedną wylepić spód blachy 21x36 cm. Podpiec w 180 stopniach  przez 10 minut. 
Następnie posmarować masą kajmakową i dalej piec  jeszcze przez 20 minut. 
Po całkowitym wystudzeniu pokroić na kwadraty.
 


* gdyby masa okazała bardzo gęsta i ciężka do rozsmarowania, należy ją
podgrzać w garnuszku z dwoma łyżkami mleka




Zmodyfikowany przepis z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz