niedziela, 1 września 2013

Drożdżówki Z Twarożkiem I Malinami



Malin jeszcze trochę zostało, więc korzystam i robię drożdżówki.
W sam raz na śniadanie do mleka. Smacznego! :)


Składniki na ciasto:


  • 50 dag mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • 12 g drożdży instant lub 24g świeżych
  • 60 g masła roztopionego

Nadzienie:



  • 35 dag twarożku aksamitnego
  • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 - ­4 łyżeczki cukru pudru

Oraz:



  • garść malin

Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać pozostałe  składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając masło.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5 h).
 

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki wymieszać łyżeczką.
 

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrobić. Podzielić je na 11 - 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki i odłożyć na 30 minut na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce
 wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1 – 2 łyżeczki nadzienia i położyć kilka malin.
 

Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym (jedynie ciasto wokół). 
Piec około 20 - ­25 minut w 190oC. Wyjąć, przełożyć na kratkę i ostudzić. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem.






inspiracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz