niedziela, 25 sierpnia 2013

Jesienne Ciasto Z Gruszkami


Wpadam już powoli w nastrój jesienny. 
Zaczynam mieć ochotę na pierniki, cynamon i bakalie. 
Dzisiejsze ciasto jest z tych ucieranych, niepracochłonnych i bardzo łatwych do zrobienia. Idealne do herbatki czy mleka na podwieczorek. 
W konsystencji trochę bardziej zbite - za sprawą budyniu. 
Koniecznie dodajcie jakieś jesienne owoce: jabłka, gruszki bądź śliwki.
Smacznego! :)

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy
  • 2 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 gruszki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy


Jabłko i gruszki obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać je z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, żeby gruszki nie ściemniały.
 

Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodawać jajka, ciągle miksując na średnich obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, proszek budyniowy, a na końcu letnie mleko. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dodać jeszcze mleka (ja dodałam jeszcze ze 3 łyżki).
 

Ciasto przenieść do tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu poukładać owoce, powciskać je w ciasto. Posypać  cynamonem oraz cukrem trzcinowym. 
Piec ok. 60 minut w 190 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz