Bardzo proste ciasteczka, które zauroczyły mnie swoim wyglądem,
a po upieczeniu - również smakiem. Są to ciastka półfrancuskie,
podczas pieczenia tworzą się warstwy,
ale nie takie widoczne jak w cieście francuskim.
Bardzo maślane i kruche. Polecam, smacznego! :)
Składniki na 4 blaszki ciastek:
- 3 1⁄2 szklanki mąki
- 30 dag masła lub margaryny mlecznej
- 2 żółtka
- 6 łyżek śmietany 12 %
- 1/3 – 1⁄2 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
oraz:
- cukier trzcinowy do posypania
- białko do posmarowania
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką.
Wykrajać ciasteczka grubości 3-4 mm.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem, oprószyć cukrem trzcinowym lub zwykłym, mocno przyklejając go do ciastek.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 17 - 20 minut,
w temperaturze 175 stopni, do zrumienienia.
Wykrajać ciasteczka grubości 3-4 mm.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem, oprószyć cukrem trzcinowym lub zwykłym, mocno przyklejając go do ciastek.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 17 - 20 minut,
w temperaturze 175 stopni, do zrumienienia.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz