czwartek, 1 sierpnia 2013

Śmietankowe Serduszka



Bardzo proste ciasteczka, które zauroczyły mnie swoim wyglądem, 
a po upieczeniu - również smakiem. Są to ciastka półfrancuskie, 
podczas pieczenia tworzą się warstwy, 
ale nie takie widoczne jak w cieście francuskim.
Bardzo maślane i kruche. Polecam, smacznego! :)


Składniki na 4 blaszki ciastek:
 
  • 3 1⁄2 szklanki mąki
  • 30 dag masła lub margaryny mlecznej
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek śmietany 12 %
  • 1/3 – 1⁄2 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

oraz:
 

  • cukier trzcinowy do posypania
  • białko do posmarowania


Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką.
Wykrajać ciasteczka grubości 3­-4 mm.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem, oprószyć cukrem trzcinowym lub zwykłym, mocno przyklejając go do ciastek.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 17 - ­ 20 minut,
w temperaturze 175 stopni, do zrumienienia.




źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz