piątek, 19 lipca 2013

Jagodzianki II



 Już sezon jagodowy prawie za nami, ale jeszcze zdążyłam 
zamieścić przepis na jagodzianki :)
 Smacznego!


Składniki na 16 dużych lub 20 małych bułeczek:

  • 1⁄2 kg mąki
  • 1 serek homogenizowany (150 g)
  • 1 duże jajko
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 2 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 8 dag roztopionej i ostudzonej margaryny mlecznej

oraz:



  • 3⁄4 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziem.
  • 3 łyżeczki cukru

W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na parę minut. Do miski przesiać mąkę oraz dodać resztę składników i rozczyn. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Na końcu dodać ostudzoną, ale jeszcze ciepłą margarynę i jeszcze parę minut wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę przykryte ściereczką.
 

Jagody wymieszać ze skrobią i cukrem.
 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 lub więcej kawałków - w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki. Mi wyszło 16 bułek wielkości kajzerki. Każdą część ciasta spłaszczać nakładać trochę jnadzienia, dobrze zalepić, aby podczas pieczenia nie wyciekł z nich sok z jagód.
 

Układać na blasze, zostawić jeszcze na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.





przepis własny

2 komentarze:

  1. Trust me when I say I love this and want a bite out of this. We called it Jam buns growing up, I used to eat those every single day and those were fried I believe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you. I'm happy that you like it :) I make them every summer - it's a must! :)

    OdpowiedzUsuń