niedziela, 18 sierpnia 2013

Kokosowe Babeczki Z Mąki Ryżowej Z Jagodami


Bardzo mięciutkie, wilgotne i smaczne. Idealne z owocami. 
Ja dodałam jagody, ale można spróbować również maliny czy truskawki. 
A jeśli wolicie dodać czekoladę, to myślę, że też będą wyśmienite.
Ciekawe w teksturze - różnią się troszkę od wypieków na zwykłej mące, 
a także nieco inne w smaku. 
W moje gusta trafiły, na pewno upiekę je nie raz.
Smacznego! :)

Składniki na ok. 16 babeczek

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki jagód
  • cukier brązowy lub zwykły do posypania

Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i cukrem wanil.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe.
Połączyć mokre składniki z suchymi, wymieszać widelcem.
Nakładać łyżką do foremek do ok. 2/3 wysokości. Jagody powtykać w ciasto i posypać po wierzchu cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 25 minut, aż babeczki będą lekko złote z wierzchu.






źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz