Bardzo mięciutkie, wilgotne i smaczne. Idealne z owocami.
Ja dodałam jagody, ale można spróbować również maliny czy truskawki.
A jeśli wolicie dodać czekoladę, to myślę, że też będą wyśmienite.
Ciekawe w teksturze - różnią się troszkę od wypieków na zwykłej mące,
a także nieco inne w smaku.
W moje gusta trafiły, na pewno upiekę je nie raz.
Smacznego! :)
Składniki na ok. 16 babeczek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki jagód
- cukier brązowy lub zwykły do posypania
Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i cukrem wanil.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe.
Połączyć mokre składniki z suchymi, wymieszać widelcem.
Nakładać łyżką do foremek do ok. 2/3 wysokości. Jagody powtykać w ciasto i posypać po wierzchu cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 25 minut, aż babeczki będą lekko złote z wierzchu.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz