Ciasto najprostsze i zarazem najlepsze.
Chyba takie najmniej skomplikowane ciasta smakują
mi najlepiej... no może nie tylko mi, bo cała blacha rozeszła się
w mgnieniu oka nie tylko za moją sprawą :)
Życzę smacznego i wielu udanych letnich wypieków!
Składniki na dużą blachę (24x36 cm):
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 dag drożdży
- 1⁄2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
- 1 łyżka miodu płynnego
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- ok 2 szklanki wiśni
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżki cukru kryształu do posyapania
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z łyżką cukru. Odstawić na parę minut.
Mąkę, cukier, miód, sól i aromat umieścić w misce. Jajka roztrzepać i dodać do reszty. Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto przez kilka minut pod koniec dodając olej. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 - 45 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie wiśnie opłukać i wydrylować.
Gdy ciasto wyrośnie, przelożyć je na stolnicę wysypaną mąką, delikatnie rozwałkować do wielkości formy. Przenieść do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej manną.
Wierch ciasta wysypać manną, a następnie powtykać wiśnie i posypać cukrem kryształem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni C. Piec ok. 50 - 60 minut.
Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem (nie wcześniej, gdyż ciasto może opaść).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz