niedziela, 14 lipca 2013

Wariacja Na Temat Ciasta Drożdżowego


Jako że zostało mi drożdży po ostatnim wypieku,
 zaraz zabrałam się za kolejne pieczenie - nie lubię, jak coś się marnuje :)
Ale żeby nie było tak zwyczajnie, wprowadziłam pewne urozmaicenia do ciasta.
Do części dodałam kakao i nutellę, aby powstał  jasno-ciemny duet.
Dodałam również ostatnio wszechobecne u mnie wiśnie, 
które przełamują słodycz ciasta.
Wyszło bardzo smaczne, miękkie i uzależniające.
Bardzo polecam i smacznego! :)


Składniki na dużą blachę 24x36 cm:

  • ok. 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag roztopionej margaryny
  • 3 dag drożdży
  • 1⁄2 szklanka cukru + 1 łyżeczka
  • 1 łyżka nutelli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiśni lub innych owoców
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstawić na parę minut.
Mąkę, cukier, sól umieścić w misce. Jajka lekko roztrzepać i dodać do reszty. Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto przez kilka minut pod koniec dodając roztopioną margarynę (ostudzoną!). 

Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać rozpuszczone w kubeczku nutellę z kakao i mlekiem. Dokładnie wymieszać, aby ciasto miało jednolity kolor. 
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 - 45 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie wiśnie opłukać i wydrylować.



Blachę o wymiarach 24x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką.

Gdy ciasto wyrośnie, obie części przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, delikatnie rozwałkować na kształt prostokątów. Połączyć dwukolorowe części dłuższym  bokiem, przenieść do formy i rękami lub łyżką dopasować do wymiarów formy (można też oba kawałki pociąć w pasy i poukładać naprzemiennie - pamiętając, by dobrze skleić łączenia)). 


Wierzch ciasta wysypać manną, a następnie powtykać wiśnie i posypać cukrem trzcinowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni C. Piec ok. 50 minut.
Pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.







przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz