Serniki lubię ogromnie i chętnie wypróbowuję nowe przepisy.
Jednak moje gusta są raczej konserwatywne i najbardziej smakują mi
te najbliższe tradycyjnym sernikom. Tak więc dodatek cytrusów jest mile widziany.
Sernik jest wilgotny, delikatny, nie jest mocno zbity,
dlatego tak przyjemnie zjada się kęs za kęsem :)
Polecam!
Spód:
- 200 g herbatników
- 7,5 dag masła roztopionego
- 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
- 5 jajek
- 75 dag twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 250 g śmietany 12 %
- 1 szklanki cukru
- 1⁄4 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z pomarańczy
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Herbatniki rozdrobnić w malakserze z kakao, dodać masło, zmiksować jeszcze chwilę. Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wciskając w dno.
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i miksować około 30 sekund na średnich obrotach do chwili połączenia się składników.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Piec około 60 - 70 minut.
Po ostygnięciu można polać lukrem pomarańczowym (rozrobić 1/5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy z cukrem pudrem; cukru dodać tyle, aby otrzymać dość gęstą konsystencję).
Zostawić na noc w lodówce.
źródło inspiracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz