piątek, 12 kwietnia 2013

Sernik Pomarańczowy


Serniki lubię ogromnie i chętnie wypróbowuję nowe przepisy.
Jednak moje gusta są raczej konserwatywne i najbardziej smakują mi 
te najbliższe tradycyjnym sernikom. Tak więc dodatek cytrusów jest mile widziany.
Sernik jest wilgotny, delikatny, nie jest mocno zbity, 
dlatego tak przyjemnie zjada się kęs za kęsem :)
Polecam!


Spód:
  • 200 g herbatników
  • 7,5 dag masła roztopionego
  • 1 łyżeczka kakao

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 75 dag twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 250 g śmietany 12 %
  • 1 szklanki cukru
  • 1⁄4 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Herbatniki rozdrobnić w malakserze z kakao, dodać masło, zmiksować jeszcze chwilę. Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, wciskając w dno.
 

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i miksować około 30 sekund na średnich obrotach ­ do chwili połączenia się składników.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Piec około 60 - ­70 minut. 


Po ostygnięciu można polać lukrem pomarańczowym (rozrobić 1/5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy z cukrem pudrem; cukru dodać tyle, aby otrzymać dość gęstą konsystencję).
 

Zostawić na noc w lodówce.


źródło inspiracji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz