piątek, 5 kwietnia 2013

Przekładaniec Z Masą Budyniową


Ciasto trochę bardziej pracochłonne, ale bez przesady :)
Przygotowania można podzielić na dwa dni - jednego dnia upiec placki,
a drugiego dnia - przełożyć masą.
Ciasto jest na sodzie, więc nie trzeba czekać, aż zmiękną - od razu po upieczeniu
ciasto jest wystarczająco miękkie.
Przełożenie wykonałam z masy budyniowej. 
Ważne,żeby użyć do niej masła (82% tłuszczu), a nie margaryny - nie będzie wtedy mdła.
Tym, którzy nie lubią ciast na sodzie, radzę dodać jej jedynie na czubeczek łyżki, 
gdyż w tej ilości, jaka jest w przepisie - jest ona dość wyczuwalna.
Bardzo polecam :)

Ciasto:

  • 3 1/2 szklanki mąki
  •  2  jajka
  •  6 łyżek mleka
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  2 łyżki miodu
  •  1 szklanka cukru pudru
  •  12,5 dag margaryny

Masa:

  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąk ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła miękkiego

Oraz:
  • paczka herbatników

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części, rozwałkować i upiec 3 placki  (Piec przez ok. 15 minut w 170 stopniach).

Masa: 1⁄4 szklanki mleka rozmieszać z żółtkiem i mąkami. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyń.

Herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze.

Przełożyć następująco:  ciasto – masa – ciasto – masa – ciasto – masa –herbatniki

Można polać esowato polewą czekoladową.


Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz