sobota, 20 kwietnia 2013

Biszkopt Z Kiwi I Agrestową Pianką



Ciasto pomysłowe, orzeźwiające, idealne na cieplejsze dni. 
Nie jest za słodkie, lekko kwaskowate. Bardzo dobre. 
Jeśli użyjecie gotowych blatów biszkoptowych, 
to wcale nie trzeba włączać piekarnika :)
Polecam do wypróbowania!


Biszkopt:


  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:



  • 100 g masła
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 1 galaretka agrestowa

Pianka:



  • 100 g śmietany 30%
  • 2 galaretki agrestowe

Dodatkowo :



  • 6 kiwi

 

Biszkopt:  Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić na chwilę. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Wsypać mąkę i miksować do połączenia się składników - na najniższych obrotach. Ciasto wylewać  na blachę (u mnie 21x33 cm) i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa: Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypać agrestową galaretkę. Dodać masło i miksować na gładką masę. Odstawić do przestudzenia.

Posmarować masą jeden blat biszkoptowy. 
Kiwi umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.

Większą część ułożyć na masie kisielowej. Przykryć kolejnym blatem ciasta.

Pianka: Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli do śmietany dodawać ostudzone, ale nie tężejące galaretki.


Piankę śmietanowo – agrestową wylać na biszkopt  i udekorować pozostałymi plasterkami kiwi. Włożyć do lodówki na min. 3-4 godziny.

Smacznego!


źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz