Ciasto pomysłowe, orzeźwiające, idealne na cieplejsze dni.
Nie jest za słodkie, lekko kwaskowate. Bardzo dobre.
Jeśli użyjecie gotowych blatów biszkoptowych,
to wcale nie trzeba włączać piekarnika :)
Polecam do wypróbowania!
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
- 100 g masła
- 2 kisiele cytrynowe
- 1 galaretka agrestowa
Pianka:
- 100 g śmietany 30%
- 2 galaretki agrestowe
Dodatkowo :
- 6 kiwi
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić na chwilę. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Wsypać mąkę i miksować do połączenia się składników - na najniższych obrotach. Ciasto wylewać na blachę (u mnie 21x33 cm) i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa: Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypać agrestową galaretkę. Dodać masło i miksować na gładką masę. Odstawić do przestudzenia.
Posmarować masą jeden blat biszkoptowy.
Kiwi umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
Większą część ułożyć na masie kisielowej. Przykryć kolejnym blatem ciasta.
Pianka: Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietanę 30 % ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i powoli do śmietany dodawać ostudzone, ale nie tężejące galaretki.
Piankę śmietanowo – agrestową wylać na biszkopt i udekorować pozostałymi plasterkami kiwi. Włożyć do lodówki na min. 3-4 godziny.
Smacznego!
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz