niedziela, 8 grudnia 2013

Ciastka Kokosowo - Kakaowe

­

Chrupiące i kruche z wierzchu, delikatne w środku, kakaowe i z wiórkami kokosowymi.
Po prostu pyszne. Moja siostra siostra stwierdziła, że 
wyglądają jak kamyczki (no może troszkę;), ale smakują fantastycznie. 
I to ostatnie mi wystarczy, żeby upiec je jeszcze nie raz. Polecam! :)

Składniki na ok. 25 sztuk:
  • 1 i 1∕4 szklanki (175g) mąki
  • 1∕2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1∕4 łyżeczki soli
  • 113g masła miękkiego (dałam pół na pół z margaryną)
  • 1∕2 szklanki (100g) cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1∕2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)
  • 1 szklanka (100g) wiórków kokosowych
  • cukier puder

Przesiać mąkę, sodę i sól, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, wanilię i kakao, dobrze wymieszać.
 Dodać mąkę. Ciasto będzie gęste. Dodać wiórki i wymieszać łyżką lub rękami. 
Schłodzić w lodówce (owinięte folią) przez 3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
Odrywać ciasto rękami, robić kulki, obtaczać w cukrze pudrze, lekko spłaszczyć i umieścić na blasze, w 3 - 4cm odstępach.
Piec około 25 minut.

Smacznego :)





źródło (przepis zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz