sobota, 28 grudnia 2013

Sernik Pomarańczowy Z Kajmakiem Na Kakaowym Spodzie



Oryginalny pomysł na sernik: z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, górna warstwa z czekoladową masą kajmakową, 
a dla przełamania słodyczy spód stanowi ciasto mocno kakaowe. 
Sernik mazisty, wilgotny i słodki. 
Spód wykonałam z tego przepisu, natomiast masa serowa 
to moja własna inwencja. Zebrał same pozytywne opinie w rodzinie. 
Polecam i smacznego! 

Spód:


  • 1 1⁄2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 1⁄2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • szczypta soli
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Masa serowa:



  • 600 dag twarogu półtłustego 2x zmielonego
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • aromat pomarańczowy
  • 1 niecały budyń waniliowy
  • pół opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • pół puszki czekoladowej masy kajmakowej

Składniki na ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 4mm o średnicy większej niż forma.
Przygotować tortownicę o średnicy 22cm – wyłożyć papierem do pieczenia sam spód, zacisnąć obręcz i odciąć nadmiar papieru.
Ciasto przenieść do formy, wyłożyć również brzegi (na całą wysokość formy).
Ciasto piec pod obciążeniem przez 15 minut w 180 stopniach.
 

W międzyczasie przygotować masę serową. Zmiksować margarynę i cukier, dodawać powoli jajka, a potem resztę składników.
Przelać na podpieczony spód większą część masy, a resztę ( ok. 4 - 5 łyżek) wymieszać z masą kajmakową – ja zrobiłam to łyżką, ale można też mikserem. 

Wylać tą masę ostrożnie na wierzch, żeby się nie zmieszała z jasną częścią.
 

Piec przez 60 – 70­ minut w 165 stopniach. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz