sobota, 30 listopada 2013

Ryżowe Ciastka Ze Skórką Pomarańczową i Daktylami


Kupiłam ostatnio mąkę ryżową, 
więc zaczęłam szukać jakiegoś fajnego przepisu na ciastka. 
Jest całkiem sporo słodyczy na tej mące, choć i tak nie tyle ile bym chciała.
Ciastka, które zrobiłam są bajecznie proste do zrobienia.
Są również bardzo chrupiące i pyszne. 
Kandyzowana skórka pomarańczowa idealnie tutaj pasuje, 
ciastka mają przez nią bardziej wyrazisty smak i przepiękny aromat. 
Nie wiem, jak Wam, ale mi kojarzą się ze świętami...
Bardzo polecam :)

  • 230 g mąki ryżowej
  • 75 g cukru pudru
  • 15 dag masła/margaryny
  • 1 żółtko
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75 g suszonych daktyli pokrojonych
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu cytryn.

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ulepić z ciasta kule i wstawić do lodówki na 30 minut. 
Po tym czasie lepić z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze i spłaszczać łyżką. Można też uformować ciasto w rulon o średnicy ok. 4-5 cm i kroić nożem w talarki. Piec w 190 stopniach przez około 15-20­ minut.
Ostudzić.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Hello!I love these cookies and i'd like to make them,but are you sure that your recipe is correct??so many gr of dry ingredients...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Yes, I'm sure - the dough is quite elastic and it's easy to form balls :)

    OdpowiedzUsuń