poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierniczki Na Drożdżach


Czy ktoś spóźnił się z nastawieniem ciasta na pierniczki? 
Jest na szczęście na to rada - zróbcie pierniczki na drożdżach. 
Ciasto nie wymaga leżakowania, a pierniczki wychodzą miękkie w środku, 
a z wierzchu lekko kruche. 
Można je zrobić już teraz - wystarczy przechowywać je do świąt w szczelnym pojemniku.
Są bardzo smaczne i aromatyczne. "Must-be" na święta! Polecam :)


Składniki na 3 blachy pierniczków:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 3/4 -1 szklanka cukru pudru 
  • 4 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 1,4g drożdży instant lub 2,8 dag świeżych
  • 80 g miękkiego masła

Lukier:

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • cukru pudru - ile wejdzie (ok. 1 szklanka)


W misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, cukier, sodę oraz kakao. 

W garnuszku podgrzać masło z miodem, trochę przestudzić, żeby nie było gorące,
dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Przelać do składników suchych, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto okazało się za ścisłe można dodać trochę mleka lub śmietany.
Ciasto rozwałkować na grubość około 6­-7mm i wycinać dowolne kształty.
 

Piec w temperaturze  180 stopni C przez około 10 minut (lub krócej gdy są nieco cieńsze). 

Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder do uzyskania takiej konsystencji, aby nie spływała z pierniczków.Polewać wystudzone pierniczki i odkładać na kratkę. Odstawić na kilka godzin.




źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz