Czy ktoś spóźnił się z nastawieniem ciasta na pierniczki?
Jest na szczęście na to rada - zróbcie pierniczki na drożdżach.
Ciasto nie wymaga leżakowania, a pierniczki wychodzą miękkie w środku,
a z wierzchu lekko kruche.
Można je zrobić już teraz - wystarczy przechowywać je do świąt w szczelnym pojemniku.
Są bardzo smaczne i aromatyczne. "Must-be" na święta! Polecam :)
Składniki na 3 blachy pierniczków:
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 3/4 -1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1,4g drożdży instant lub 2,8 dag świeżych
- 80 g miękkiego masła
Lukier:
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- cukru pudru - ile wejdzie (ok. 1 szklanka)
W misce wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, cukier, sodę oraz kakao.
W garnuszku podgrzać masło z miodem, trochę przestudzić, żeby nie było gorące,
dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Przelać do składników suchych, dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto okazało się za ścisłe można dodać trochę mleka lub śmietany.
Ciasto rozwałkować na grubość około 6-7mm i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut (lub krócej gdy są nieco cieńsze).
Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder do uzyskania takiej konsystencji, aby nie spływała z pierniczków.Polewać wystudzone pierniczki i odkładać na kratkę. Odstawić na kilka godzin.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz