sobota, 15 kwietnia 2017

Sernik Pina Colada





Serniki to jedne z moich ulubionych ciast - jak już kiedyś wspominałam.
Tym razem w odsłonie kokosowo-ananasowej, czyli sernik pina colada.
Rewelacyjny i niepowtarzalny smak, i nic dziwnego, gdyż tyle w nim dobrych składników :)
Spróbujcie sami, na prawdę warto!
Smacznego!


Spód


  • 340 g ciasteck zbożowych 

  • 50 g wiórków kokosowych 

  • 100 g rozpuszczonego masła
 Masa serowa:


  • 1 kg twarogu półtłustego 

  • 250 g serka mascarpone 

  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 

  • 400 ml mleczka kokosowego w puszce 

  • puszka ananasa 

  • 5 jajek 

  • 2 żółtka 

  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 

  • 15 dag cukru pudru

Polewa:


  • 340g gęstego jogurtu greckiego

  • 125 ml szklanki mleka skondensowanego słodzonego 



Składniki powinny być w temp. pokojowej.




Dno tortownicy o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zaciskając obręcz na 
papierze).



Ciastka drobno pokruszyć, najlepiej blenderem. Połączyć z roztopionym masłem i wiórkami 

i wyłożyć dno i boki tortownicy.




W misie miksera umieścić ser, mascarpone, jajka, sukier i mąkę. Ananasy (bez soku – jego

nie dodajemy) zblendować na mus, przenieść do miski. Z mleczka kokosowego zebrać 

śmietankę – tylko ją dodajemy. Wszystkie składniki w misie krótko zmiksować tylko do 

połączenia składników.


Przelać do tortownicy.



Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i 

piec 100 minut.




Składniki na polewę wymieszać w kubeczku i polać sernik, piec dalej przez 15 minut (masa 

się zetnie).



Ostudzić. 


Sernik powienien być przez noc trzymany w lodówce zanim go podamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz