niedziela, 16 kwietnia 2017

Ciasto Wedel





Przepis z książki siostry Anastazji. 
Pierwszy raz, gdy miałam przyjemność go próbować, piekła go moja babcia.
Był wyśmienity, ale ze względu że troche przy nim jest pracy, 
odłożyłam go na jakąś specjalną okazję i święta są do tego w sam raz:)
Ja robiłam z połowy porcji w tortownicy 26-27 cm, 
w oryginale wyjdzie raczej troszkę wyższy.
                                                                           Smacznego i polecam!



ciasto jasne:


  • 10 dag margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

ciasto ciemne:

  • 10 dag margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mąki „minus” 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao

ciasto orzechowe:

  • 10 dag margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 40 g zmielonych orzechów włoskich

masa kakaowa:

  • 30 dag cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 25 dag masła w temp. pokojowej

oraz:

  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona

polewa:

  • ½ czekolady dserowej
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kremówki

Każde ciasto przygotowujemy na tej samej zasadzie: margarynę ucieramy z ukrem pudrem, potem dodajemy po żółtku – ubijając po każdym dodaniu. Następnie przesiać mąkę z proszkiem ( w przypadku ciasta ciemnego również kakao). Na końcu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
Pieczemy w formie 22x38 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) w temp. 180 stopni przez 20-30 minut.
Ciasta studzimy (można je upiec dzień wcześniej)

Galaretki rozpuszczamy oddzielnie wg przepisu, odstawiamy do stężenia.

Masa: cukier, mleko i kakao gotujemy przez 15 minut, studzimy.
Masło utrzeć i dodajemy, ciągle ubijając, po łyżce kakaowej masy.

Składniki na polewę roztapiamy w garnuszku na bardzo małym ogniu.


Przełożenie:

  • ciasto jasne
  • 1/2 masy
  • galaretka zielona
  • ciasto ciemne
  • 1/2 masy
  • galaretka czerwona
  • ciasto orzechowe
  • polewa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz