Jest to niby zwykłe ciasto ucierane, szybkie i proste w wykonaniu,
a jednak dzięki pomarańczy zyskuje bardziej oryginalny smak i aromat.
Bardzo polecam:)
Smacznego!
- 12 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanil.
- 2 duże jajka
- 30 dag mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 2 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło, cukier i cukier wanil. ucierać do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować.
Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z sokiem pomarańczowym, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Formę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek, lekko wciskając w ciasto. Posypać cukrem kryształem i cynamonem.
Piec w 160ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz