niedziela, 6 listopada 2016

Ciasto Pomarańczowe Z Jabłkami I Cynamonem



Jest to niby zwykłe ciasto ucierane, szybkie i proste w wykonaniu, 
a jednak dzięki pomarańczy zyskuje bardziej oryginalny smak i aromat. 
Bardzo polecam:) 
Smacznego!





  • 12 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanil.
  • 2 duże jajka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
  • 2 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 


Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło, cukier i cukier wanil. ucierać do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować.

Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z sokiem pomarańczowym, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
 

Formę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć ósemki jabłek, lekko wciskając w ciasto. Posypać cukrem kryształem i cynamonem.
Piec w 160ºC przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.






źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz