środa, 23 listopada 2016

Ciasto Czekoladowe Z Kokosem


 Ciasto bardzo proste w wykonaniu i szybkie. 
Dzięki dodatkowi wiórków kokosowych otrzymujemy bardziej wyrafinowany smak i aromat.
Polecam do wypróbowania, szczególnie jeśli goście lada chwila mogą zapukać do drzwi :)
Smacznego!!



 

  • 12,5 dag masła miękkiego
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1⁄2 łyżeczki aromatu kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 1⁄2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka pr do piecz
  • 1⁄4 szkl kakao
  • 1⁄2 szkl wiórków kokosowych
  • 1 szkl mleka letniego
  • 8 kostek czekolady mlecznej posiekanej


polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna (bez 8 kostek które dodaliśmy do ciasta)
  • 5 dag maragaryny
  • 1⁄2 łyżeczki kako


Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni. Dno tortownicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować tłuszczem i posypać manną.
 

Masło ubić z cukrem, potem dodawać po jednym jajku – ubijając po każdym dodaniu.
Dodać połowę mieszaniny mąki, proszku, kakao i wiórków, ubić tylko do połączenia składników.
Dodać połowę mleka, ubić krótko. Czynność powtórzyć z drugą połową składników. Przelać do formy. Piec ok 45-55 minut. Zostawić na 10 min w formie, a potem wyjąć i ostudzić całkowicie.
 

Masło, kakao i czekoladę roztopić, zostawić, aż polewa zacznie gęstnieć i wtedy posmarować wierzch i boki ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz