sobota, 12 listopada 2016

Bajaderki




Ciasto nie wyszło? Zrobił się zakalec? A może już się zeschło? 
Jest prosty sposób, żeby się nie zmarnowało, a na dodatek będzie smacznie :)
 Możemy zrobić Bajaderki, pyszne kulki z ciasta z różnymi dodatkami 
i obtoczone np wiórkami kokosowymi. 
Bardzo polecam :)
 
  • 400-500 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez mas i owoców)
  • 1/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
  • 1/4 szkl rodzynków, wcześniej namoczonych (lub innych bakalii)
  • 1/2 słoika gęstego dżemu, konfitury, marmolady, powideł  około 350 - 400 g
  • 6 dag masła
  • aromat rumowy, migdałowy  - kilka kropel
  • 2 łyżki kremu nutella lub masła orzechowego
  • 1-2 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych ciast to mniej)

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe

Ciasta pokruszyć - można np zetrzeć na tarce, wsypać do miski. (Jeśli wykorzystujemy tylko ciasta można dodać trochę herbatników).
Zagotować mleko, cukier, masło i kakao. Lekko ostudzić i wymieszać z resztą składników, aż do uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formować kulki i obtoczyć je w wiórkach. Odstawić do stężenia. 

Jeśli masa jest zbyt miękka,można ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz