Ciasto nie wyszło? Zrobił się zakalec? A może już się zeschło?
Jest prosty sposób, żeby się nie zmarnowało, a na dodatek będzie smacznie :)
Możemy zrobić Bajaderki, pyszne kulki z ciasta z różnymi dodatkami
i obtoczone np wiórkami kokosowymi.
Bardzo polecam :)
- 400-500 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez mas i owoców)
- 1/4 szkl mleka
- 1/4 szkl cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
- 1/4 szkl rodzynków, wcześniej namoczonych (lub innych bakalii)
- 1/2 słoika gęstego dżemu, konfitury, marmolady, powideł około 350 - 400 g
- 6 dag masła
- aromat rumowy, migdałowy - kilka kropel
- 2 łyżki kremu nutella lub masła orzechowego
- 1-2 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych ciast to mniej)
Do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
Ciasta pokruszyć - można np zetrzeć na tarce, wsypać do miski. (Jeśli wykorzystujemy tylko ciasta można dodać trochę herbatników).
Zagotować mleko, cukier, masło i
kakao. Lekko ostudzić i wymieszać z resztą składników, aż do uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formować kulki i obtoczyć je w wiórkach.
Odstawić do stężenia.
Jeśli masa jest zbyt miękka,można ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz