Sernikowe szaleństwo jeszcze trwa, bo jak tu w święta bez takiego wypieku:)
Tym razem z bardzo delikatnym dodatkiem kajmaku.
Smacznego!
Spód:
- 250 g herbatników
- 15 dag masła
- ½ łyżeczki kakao
Masa
serowa:
- 75 dag twarogu zmielonego
- 15 dag margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 2-3 łyżki kajmaku
Masło
roztopić. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Połączyć z kakao,
aby powstała konsystencja mokrego piasku.
Dno
formy o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą
ciasteczkową wyłożyć spód i boki. Można zostawić małą garść
do ozdoby. Wstawić do lodówki.
Wszystkie
składniki na masę serową (oprócz kajmaku) zmiksować na niskich
obrotach tylko do połączenia składników.
Masę
przelać do formy zostawiając 3-4 łyżki, które należy zmiksować
z kajmakiem. Taką kajmakową masę wylać na wierch sernika.
Piec
ok. 1 godzinę w 165 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz