niedziela, 27 marca 2016

Sernik Z Kajmakiem






Sernikowe szaleństwo jeszcze trwa, bo jak tu w święta bez takiego wypieku:)
Tym razem z bardzo delikatnym dodatkiem kajmaku.
Smacznego!



Spód:

  • 250 g herbatników
  • 15 dag masła
  • ½ łyżeczki kakao


Masa serowa:

  • 75 dag twarogu zmielonego
  • 15 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 2-3 łyżki kajmaku


Masło roztopić. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Połączyć z kakao, aby powstała konsystencja mokrego piasku.

Dno formy o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć spód i boki. Można zostawić małą garść do ozdoby. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową (oprócz kajmaku) zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Masę przelać do formy zostawiając 3-4 łyżki, które należy zmiksować z kajmakiem. Taką kajmakową masę wylać na wierch sernika.
Piec ok. 1 godzinę w 165 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz