- 17,5 dag mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 10 dag masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotować
formę owalną o wymiarach 27 x 19,3 cm lub tortownicę o
średnicy 24 cm. Można też na papierze do
pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały
okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt
pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.
Zagnieść ciasto, wstawić na parę minut do zamrażarki, potem wyjąć i rozwałkować. Nożem wyciąć formę przykładając wzorzec.
Z
pozostałego ciasta ukształtować wałeczek i
przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy
wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta .
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Piec w temp. 180-190 stopni przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz