wtorek, 29 marca 2016

Mazurek (kruche ciasto)









  • 17,5 dag mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 10 dag masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli




Przygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19,3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Można też na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.


Zagnieść ciasto, wstawić na parę minut do zamrażarki, potem wyjąć i rozwałkować. Nożem wyciąć formę przykładając wzorzec.

Z pozostałego ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta .


Ciasto ponakłuwać widelcem.
 

Piec w temp. 180-190 stopni przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz