Dzisiaj coś dla wielbicieli kajmaku i wszystkiego co się z nim wiąże:)
Ciasto z dodatkiem popularnej obecnie masy kajmakowej
(o smaku kakaowym) ma niebanalny smak i aromat.
Całość pod kołderką z serka mascarpone i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto należy do bardzo prostych i szybkich w wykonaniu.
Zrobiłam go zaledwie kilka godzin przed przyjazdem gości
(musi mieć mieć czas, żeby ostygnąć, zanim pokryje się go mascarpone).
Bardzo polecam! :)
Składniki:
- 2 duże jaja
- 2/3 masy kajmakowej kakaowej
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do piecz.
- 1⁄2 kostki masła (100 g)
- 1⁄2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
Oraz:
- 250g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe do posypania
Masło, masę kajmakową i cukier miksować 2-3 minuty na wysokich obrotach. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę, proszek i kakao.
Przelać do formy o wymiarach 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzić.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (ilość cukru uzależniona jest od waszych preferencji). Posmarować masą wierzch i boki ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz