Ciasto jest wilgotne, ale nie ciężkie, słodkie i pachnące piernikiem.
Ja dodałam do niego jabłka i gruszki, ale śliwki też można swobodnie użyć.
Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu - w sam raz dla zapracowanych.
Poza tym zawiera minimalną ilość tłuszczu, więc dla tych,
którzy nie chcą zjeść zbyt dużo kalorii, będzie jak znalazł.
Bardzo polecam - ciasto jest na prawdę pyszne! ;)
Składniki:
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego
- 1 1⁄2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 duże jabłko
- 1- 2 gruszki
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: posmarować margaryną i posypać manną.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubsze kawałki.
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać wodę, olej i sok z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, proszek, przyprawę do piernika i kakao. Zmiksować krótko na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy. Powtykać głęboko owoce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz