piątek, 18 października 2013

Ciasto Z Piernikową Nutą



 Ciasto jest wilgotne, ale nie ciężkie, słodkie i pachnące piernikiem.
Ja dodałam do niego jabłka i gruszki, ale śliwki też można swobodnie użyć.
Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu - w sam raz dla zapracowanych.
Poza tym zawiera minimalną ilość tłuszczu, więc dla tych, 
którzy nie chcą zjeść zbyt dużo kalorii, będzie jak znalazł.
Bardzo polecam - ciasto jest na prawdę pyszne! ;)


Składniki:

  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1 1⁄2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 duże jabłko
  • 1­- 2 gruszki

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm: posmarować margaryną i posypać manną.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
 

Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubsze kawałki.
 

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać wodę, olej i sok z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, proszek, przyprawę do piernika i kakao. Zmiksować krótko na małych obrotach do połączenia składników.
 

Ciasto przelać do tortownicy. Powtykać głęboko owoce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz