czwartek, 12 kwietnia 2018

Tort Williams







 Myślę, że tutaj nie muszę dużo mówić, 
żeby zachęcić do spróbowania ;-)
 Po prostu palce lizać :D 
Smacznego!



Spód:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • garść orzechów laskowych rozdrobnionych


Masa Biała:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki mleka w proszku

Masa Czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone

Dodatkowo:

  • orzechy laskowe (ok 50 - 100 g) podprażone
  • kakao
  • 2 - 3 gruszki Williams (niestety miałam tyko Konferencje)
  • sok z 1 cytryny


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać biszkopty – wolne przestrzenie wypełnić połamanymi biszkoptami. Biszkopty posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi (mogą być różnej wielkości kawałki).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić. Przestudzoną czekoladę miksować z mascarpone, a następnie dodać do ubitej śmietany. Ubijać całość przez chwilę na niższych obrotach, na końcu przesiać mleko w proszku, krótko zmiksować- tylko do połączenia. Masę przełożyć na biszkopty.

Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Włożyć do soku z cytryny, wyjąć i ułożyć na białej masie.

Masę czekoladową zrobić tak samo jak masę białą. Można dodać do niej trochę cukru pudru, gdyż masa nie jest zbyt słodka (ja nie dodawałam, żeby całość nie wyszła zbyt mdląca i było ok, ale wszystko zależy od Waszych preferencji:)

Gotową masę przełożyć na gruszki i wyrównać górę. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Ciepłym nożem oddzielić tort od obręczy tortownicy. Wyjmujemy i posypać przesianym kakao.
Wierzch tortu udekorować orzechami i gruszką skropioną sokiem z cytryny (u mnie same orzechy).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz