poniedziałek, 25 grudnia 2017

Kostka Czekoladowo-Malinowa


 Mamy tutaj połączenie ciasta typu brownie - jest ciężkie i mocno czekoladowe, 
z delikatnym, lekkim puchem z bitej śmietany. 
Malinowy smak idealnie współgra z czekoladą, ciasto smakuje wyśmienicie.
 Ja się zakochałam, a Wy? ;)
Smacznego! :)

Ciasto czekoladowe:

  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 60 g kakao
  • 2 duże jajka
  • 185 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 

Mąkę pszenną, sodę, proszek wymieszać i przesiać.
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i kakao, i wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka i cukier ubić. Dodać ekstrakt z wanilii i masę czekoladową, dokładnie ubić. Dodawać
śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 21x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto,
wyrównać.
Piec w temperaturze 170oC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 

Mus malinowy:

  •  1 słoiczek konfitury malinowej (240g)
  •  1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml wody)
  •  470 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Konfiturę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć pestek. Podgrzać w garnuszku, zdjąć z ognia i dodać galaretkę w proszku - wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodać mus malinowy. Dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


Polewa czekoladowa:

  •  30 ml śmietany kremówki 36%
  •  50 g mlecznej czekolady, posiekanej


Oba składniki umieścić w małym garnuszku na minimalnym palniku, lekko podgrzać, do
roztopienia się czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko
przestudzić. Polać esowato po cieście. Ozdobić według uznania.



inspiracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz