poniedziałek, 25 grudnia 2017

Ciasto Orzechowo-Brzoskwiniowe z Masą Budyniową





 Ciasto wymaga troszkę pracy, ale efekt jest wart wysiłku:) 
Masa budyniowa wzbogacona smakiem Advocatu w połączeniu z musem brzoskwiniowym oraz orzechami daje niepowtarzalny smak, 
który, myślę, że zachwyci niejedną osobę przy świątecznym stole:)

Wesołych Świąt i smacznego!!!
 


Spód:

  •  4 jajka
  •  80 g cukru
  •  100 g mielonych orzechów włoskich
  •  100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  •  1 łyżka mąki tortowej
  •  1 łyżka bułki tartej
  •  2 połówki brzoskwiń (z puszki)

Masa:

  •  200 g miękkiego masła
  •  700 ml mleka
  •  3 żółtka
  •  4/5 szklanki cukru pudru
  •  5 łyżek mąki ziemniaczanej (niezbyt płaskich)
  •  2 łyżki mąki pszennej
  •  75 ml likieru jajecznego (Advokat)

Mus brzoskwiniowy:

  •  1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta)
  •  1 galaretka brzoskwiniowa
  •  250 ml wrzątku

Oraz:

  •  1 duże opakowanie herbatników (ok. 280g)
  •  1 galaretka o smaku egzotycznych owoców
  •  250 ml wody



Spód

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksować do chwili połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie i wymieszać delikatnie łyżką.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie zdjąć papier i ponownie umieścić ciasto w blaszce.
 

Masa

Połowę mleka zagotować. Do reszty mleka dodać żółtka oraz obie mąki, wylać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę (przez około 8 minut) i dodawać do niego po łyżce budyniu. Następnie dodać likier i miksować jeszcze chwilę.
 

Mus

Brzoskwinie zblendować na gładki mus i dodać do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.
 

 Złożenie ciasta:

Na ciasto wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wylać tężejący mus brzoskwiniowy i wstawić ciasto do lodówki na około godzinę. Na musie ułożyć kolejną warstwę herbatników i przykryć je drugą częścią masy budyniowej. Na końcu na ciasto wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody.
Ciasto wstawić na noc do lodówki i wyjąć na około 1 godzinę przed podaniem, gdyż najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.




źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz