Ciasto wymaga troszkę pracy, ale efekt jest wart wysiłku:)
Masa budyniowa wzbogacona smakiem Advocatu w połączeniu z musem brzoskwiniowym oraz orzechami daje niepowtarzalny smak,
który, myślę, że zachwyci niejedną osobę przy świątecznym stole:)
Wesołych Świąt i smacznego!!!
Spód:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 połówki brzoskwiń (z puszki)
Masa:
- 200 g miękkiego masła
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 4/5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (niezbyt płaskich)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 75 ml likieru jajecznego (Advokat)
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml wrzątku
Oraz:
- 1 duże opakowanie herbatników (ok. 280g)
- 1 galaretka o smaku egzotycznych owoców
- 250 ml wody
Spód
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksować do chwili połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie i wymieszać delikatnie łyżką.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie zdjąć papier i ponownie umieścić ciasto w blaszce.
Masa
Połowę mleka zagotować. Do reszty mleka dodać żółtka oraz obie mąki, wylać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę (przez około 8 minut) i dodawać do niego po łyżce budyniu. Następnie dodać likier i miksować jeszcze chwilę.
Mus
Brzoskwinie zblendować na gładki mus i dodać do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.
Złożenie ciasta:
Na ciasto wyłożyć połowę masy budyniowej. Ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wylać tężejący mus brzoskwiniowy i wstawić ciasto do lodówki na około godzinę. Na musie ułożyć kolejną warstwę herbatników i przykryć je drugą częścią masy budyniowej. Na końcu na ciasto wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody.
Ciasto wstawić na noc do lodówki i wyjąć na około 1 godzinę przed podaniem, gdyż najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz