To chyba najlepszy przepis na makowiec, jaki miałam okazję wypróbować.
Przebija o głowę tradycyjne strucle makowe :)
Smacznego!!
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 60 ml mleka
- 5 dag masła roztopionego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 dag drożdży (lub 7g drożdży instant)
- 1⁄2 łyżki spirytusu/wódki
masa makowa:
- mała puszka masy makowej
- 1 łyżka miodu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- 2 ubite na sztywno białka
lukier:
- sok z 1/3 cytryny
- cukier puder
oraz:
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
Keksówkę o wymiarach 8x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni.
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych zrobić rozczyn( z mleka i 1
łyżeczki cukru). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz.
Przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
łyżeczki cukru). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz.
Przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
Składniki na masę makową wymieszać – na końcu dodając ubite białka.
(mi masa wyszła dość rzadka, więc dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej) Zwracam też uwagę, że nie trzeba zużyć całej masy, mi połowa została - jak będzie jej za dużo, to potem ciasto może się źle kroić.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdy na wymiar blaszki.
Położyć pierwszą ciasta. Rozsmarować 1 łyżkę konfitury. Wyłożyć 3-4 łyżki masy makowej.
Powtórzyć czynności z drugą częscią ciasta. Na wierzchu wyłożyć trzecią częś ciasta,
Położyć pierwszą ciasta. Rozsmarować 1 łyżkę konfitury. Wyłożyć 3-4 łyżki masy makowej.
Powtórzyć czynności z drugą częscią ciasta. Na wierzchu wyłożyć trzecią częś ciasta,
Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie. Potem wyjąć.
Zrobić lukier: do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder, aż do uzyskania gęstej
konsystencji.
Polać ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz