sobota, 24 grudnia 2016

Makowiec Warstwowy Z Konfiturą Wiśniową




To chyba najlepszy przepis na makowiec, jaki miałam okazję wypróbować.
Przebija o głowę tradycyjne strucle makowe :)
Smacznego!!





ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 60 ml mleka
  • 5 dag masła roztopionego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 dag drożdży (lub 7g drożdży instant)
  • 1⁄2 łyżki spirytusu/wódki

masa makowa:

  • mała puszka masy makowej
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • 2 ubite na sztywno białka

lukier:

  • sok z 1/3 cytryny
  • cukier puder

oraz:

  • 2 łyżki konfitury wiśniowej

Keksówkę o wymiarach 8x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni.
 
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych zrobić rozczyn( z mleka i 1
łyżeczki cukru). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz.
Przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
 
Składniki na masę makową wymieszać – na końcu dodając ubite białka. 
(mi masa wyszła dość rzadka, więc dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej) Zwracam też uwagę, że nie trzeba zużyć całej masy, mi połowa została - jak będzie jej za dużo, to potem ciasto może się źle kroić.
 
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdy na wymiar blaszki.
Położyć pierwszą ciasta. Rozsmarować 1 łyżkę konfitury. Wyłożyć 3-4 łyżki masy makowej.
Powtórzyć czynności z drugą częscią ciasta. Na wierzchu wyłożyć trzecią częś ciasta, 
Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie. Potem wyjąć.

Zrobić lukier: do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder, aż do uzyskania gęstej
konsystencji.
Polać ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz