Ciasto lekkie, kremowe, idealne dla tych,
którzy w święta chcą zrobić przerywnik od ciężkich świątecznych potraw :)
Smak budyniu na soczkach przecierowych jest dość specyficzny,
ale myśle, że posmakuje nie tylko najmłodszym :)
Polecam i smacznego!
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Formę o wymiarach 21x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Nasączenie:
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- cukier do smaku
Sok wycisnąć do szklanki. Dodać tyle przegotowanej, zimnej wody by w sumie otrzymać 2/3 szklanki ponczu, wymieszać, nasączyć ostudzony biszkopt.
Krem przecierowy:
- 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny (u mnie pół na pół: banan-gruszka-brzoskwinia oraz marchew-jabłko-truskawka)
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40 g jedno)
- ew. cukier puder (u mnie 3 łyżki)
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
Ugotować budyń: 3/4 litra soku przelać do garnka i zagotować, w mniejszym naczyniu wymieszać proszek budyniowy i pozostały sok, wylać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (powinna dotykać wierzchu budyniu), wystudzić.
Masło z cukrem pudrem utrzeć na lekką, jaśniejszą masę. Dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem ucierając. Wylać na nasączony biszkopt i schłodzić w lodówce.
Masa śmietanowa:
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- cukier wanil. lub aromat waniliowy
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Mascarpone, kremówkę i aromat wanil. umieścić w misie miksera i ubić do momentu otrzymania sztywnego, gęstego kremu; na końcu dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Zmiksować krótko. Wyłożyć na masę budyniową. Przechowywać w lodówce.
Posypać specjalną posypką czekoladową lub starta czekolada (białą i mleczną).
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz