Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 margaryna mleczna
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg papierówek
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru – zależy od kwaśności jabłek
- 1 łyżka bułki tartej
- ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej wg uznania, np.1 łyżeczka)
Przygotować
tortownicę o średnicy ok 26 cm. Dno wyłożyć papierem do
pieczenia a boki posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Jabłka obrać,
pokroić i podsmażyć ok 10- 15 minut, pod koniec dodać resztę
składników. Ostudzić.
Składniki na ciasto
zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Potem podzielić na
części ¼ i ¾.
Większą część
rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy. Wyłożyć
nadzienie jabłkowe.
Mniejszą część
ciasta rozwałkować, pociąć na paski i zrobić na wierzchu placka
kratkę.
Piec ok 40 minut w
180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz