środa, 3 sierpnia 2016

Szarlotka Z Kratką





Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 margaryna mleczna
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie jabłkowe:
  • 1,5 kg papierówek
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru – zależy od kwaśności jabłek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ½ łyżeczki cynamonu (lub więcej wg uznania, np.1 łyżeczka)


Przygotować tortownicę o średnicy ok 26 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.

Jabłka obrać, pokroić i podsmażyć ok 10- 15 minut, pod koniec dodać resztę składników. Ostudzić.


Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Potem podzielić na części ¼ i ¾.
Większą część rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy. Wyłożyć nadzienie jabłkowe.
Mniejszą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski i zrobić na wierzchu placka kratkę.
Piec ok 40 minut w 180 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz