niedziela, 14 sierpnia 2016

Biszkopt Z Bitą Śmietaną I Malinami




Coś typowo letniego: owoce, lekki biszkopt i bita śmietana.
Wakacje u babci nie mogły się obyć bez takiego wypieku :) 
 Stare dobre czasy:)



Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodawać stopniowo żółtka, dalej ubijając. Przesiane mąki z proszkiem dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożyć do formy o średnicy 26 cm - dno wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temp. 175ºC przez około 35 - 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie.


Dodatkowo:


  • 330ml śmietany kremówki schłodzonej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • garść malin
  • 1 galaretka malinowa


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.  Śmietanę ubić, dodawać stopniowo cukier. Następnie powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i wylewamy masę na biszkopt. 
Wyłożyć maliny.

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i wylewamy tężejącą na ciasto.

Przechowywać w lodówce. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz