niedziela, 23 listopada 2014

Sernik Na Czekoladowym Spodzie Z Polewą


 A oto kolejny efekt mojej miłości do serników... ;)
Smacznego!

ciasto:

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • szczypta soli

ser:


  • 60 dag twarogu półtłustego
  • 15 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • niecałe opak. budyniu waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1­2 łyżeczki soku z pomarańczy

oraz:

  • czekolada orzechowa (z drobnymi orzechami)
  • 1 łyżka mleka

 

Składniki na ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 4mm o średnicy większej niż forma.
Przygotować tortownicę o średnicy 22cm – wyłożyć papierem do pieczenia sam spód, zacisnąć obręcz i odciąć nadmiar papieru.
Ciasto przenieść do formy, wyłożyć również brzegi (na całą wysokość formy).
Ciasto piec pod obciążeniem przez 15 minut w 180 stopniach.



 

W międzyczasie przygotować masę serową. Zmiksować twaróg, margarynę, cukier, jajka, aromat i sok z pomarańczya, a potem dodać budyń.
Przelać na podpieczony spód.
 

Piec przez 60 – 70 minut w 165 stopniach. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
 

Czekoladę rozpuścić z mlekiem, wylać na ostudzony sernik. 
Przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz