Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g margaryny/masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 1 nieduży słoik prażonych jabłek
- 1 jabłko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi ziemn.
Oraz:
- budyń waniliowy
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, masło i wszystko posiekać nożem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ulepić z niego kulę i podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Ugotować budyń według przepisu na torebce.
Tortownicę o średnicy ok. 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Obie części ciasta rozwałkować podsypując mąką. Przenieść jeden płat ciasta do formy, a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę.
Prażone jabłka wymieszać z cynamonem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
Następnie wyłożyć pokrojone jabłko, posmarować budyniem i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem.
Piec ok. 50 minut.
Po ostygnięciu (studzić w formie) posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz