wtorek, 4 listopada 2014

Jabłecznik Z Budyniem





Ciasto:
 

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g margaryny/masła
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1 nieduży słoik prażonych jabłek
  • 1 jabłko
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemn.

Oraz:

  • budyń waniliowy

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, masło i wszystko posiekać nożem. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ulepić z niego kulę i podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.


Ugotować budyń według przepisu na torebce. 


Tortownicę o średnicy ok. 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Obie części ciasta rozwałkować podsypując mąką. Przenieść jeden płat ciasta do formy, a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.
 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
 

Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę.
Prażone jabłka wymieszać z cynamonem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
Następnie wyłożyć pokrojone jabłko, posmarować budyniem i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem.
 

Piec ok. 50 minut.
 

Po ostygnięciu (studzić w formie) posypać cukrem pudrem.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz