poniedziałek, 10 lutego 2014

Sernik Waniliowy



Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 4 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru  (dałam trochę więcej)
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1⁄2 szklanki mleka w proszku
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 mały jogurt naturalny


Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, margarynę posikać i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
Rozwałkować do formy o średnicy 26 cm (uwzględniając też brzegi). Piec 15 minut w 180 stopniach pod obciążeniem i kolejne 10 minut bez.
 

Mleko w proszku wymieszać z budyniem. Pozostałe składniki umieścić w misce i miksować na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać suche składniki i chwilę miksować. 

Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 170 stopniach. 

Schować na noc do lodówki.


przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz