sobota, 15 lutego 2014

Popękane Ciasteczka Czekoladowe



Słychać o nich wszędzie, są bardzo popularne, widziałam je niemal na każdym blogu.
W końcu zaopatrzyłam się w odpowiednią ilość czekolady i przystąpiłam do działania. 
Efekt był zniewalający. Zdecydowanie dla czekoholików. 
Bardzo polecam, nie można się od nich uwolnić. Kuszą i nęcą już samym wyglądem.
Smacznego! :)

Składniki na ok 60 sztuk:

  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g margaryny
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego

oraz:


  • cukier puder do obtoczenia

 

Margarynę roztopić, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia.
 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać cienką strużką ostudzoną czekoladę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
Dodać aromat waniliowy.
 

Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na noc.
 

Na drugi z ciasta formować kulki (mniejsze od orzecha włoskiego), obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 

Piec w temperaturze 165 stopni przez 12 minut. Podczas pieczenia ciastka pękają w charakterystyczny sposób. 
Studzić na kratce.




źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz