Jeszcze niedawno prawie na każdym kroku spotykałam to ciasto.
Niemal każdy blog, na który zajrzałam miał ten przepis w ostatnio dodanych.
Skoro rzeczywiście to ciasto jest takie dobre, a w dodatku MAGICZNE,
to dlaczego by nie wypróbować swoich sił w czarach ;)
Receptura jest bardzo prosta, a poza tym nie trzeba tu
żadnych wymyślnych składników.
Wystarczą jajka, mleko, masło, mąka i cukier oraz
odpowiednie przyrządzenie, żeby powstało warstwowe ciasto.
Mi się udało, a Wam? :) Smacznego!
Składniki:
- 4 duże jajka
- 210 g cukru
- 300 ml mleka
- 110 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Żółtka utrzeć z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodać roztopione i ostudzone masło, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać z masa jajeczną. Na koniec dodać letnie mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do płynnego ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję, ale tak powinno być.
Ciasto przelać na blaszkę posmarowaną masłem i oprószona mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x 30 cm. Piec w 165*C ok. 45 - 60 minut. Po upływie 45 minut ciasto należy sprawdzić patyczkiem – jeśli po wbiciu w ciasto, jest suchy wystarczy pieczenia, a jeśli nie to piec jeszcze parę minut.
Można schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz