poniedziałek, 10 czerwca 2013

Magic Custard Cake (Ciasto Magiczne)


Jeszcze niedawno prawie na każdym kroku spotykałam to ciasto.
Niemal każdy blog, na który zajrzałam miał ten przepis w ostatnio dodanych.
Skoro rzeczywiście to ciasto jest takie dobre, a w dodatku MAGICZNE, 
to dlaczego by nie wypróbować swoich sił w czarach ;)
Receptura jest bardzo prosta, a poza tym nie trzeba tu
żadnych wymyślnych składników.
Wystarczą jajka, mleko, masło, mąka i cukier oraz 
odpowiednie przyrządzenie, żeby powstało warstwowe ciasto.
Mi się udało, a Wam? :) Smacznego!


Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 210 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 110 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Żółtka utrzeć z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodać roztopione i ostudzone masło, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać z masa jajeczną. Na koniec dodać letnie mleko i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia składników.
 

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do płynnego ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję, ale tak powinno być.
 

Ciasto przelać na blaszkę posmarowaną masłem i oprószona mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x 30 cm. Piec w 165*C ok. 45 - ­ 60 minut. Po upływie 45 minut ciasto należy sprawdzić patyczkiem – jeśli po wbiciu w ciasto, jest suchy wystarczy pieczenia, a jeśli nie to piec jeszcze parę minut.
Można schłodzić w lodówce przez 1­-2 godziny.




źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz